Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami

Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3242

Dodano:

Odsłon: 2092

Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka...cudne  :) Jak przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Polecam pięknie! Korzystajcie z tego przepisu i oczywiście ulepszajcie go :)

Składniki

  • 2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego
  • ok. 200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę
  • kilka młodych buraczków z botwinką
  • 3-4 młode, niewielkie marchewki
  • 3 młode ziemniaki
  • ok. 2 garście fasolki szparagowej
  • kilka listków selera (naciowego lub korzeniowego)
  • pęczek koperku
  • 2 garście makaronu nitki
  • kilka łyżek koncentratu z buraków , do smaku
  • sól, pieprz do smaku ( jakieś zioła lub inne Wasze ulubione przyprawy do smaku)
  • śmietana do podania
  • jajka ugotowane na twardo do podania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy warzywa - myjemy, obieramy jeśli potrzeba i kroimy w kostkę, buraczki ścieramy na tarce, botwinkę, liście selera i  koperek siekamy.

  2. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę mięso - chwilę gotujemy.

  3. Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz posiekany seler, doprawiamy do smaku - gotujemy na wolnym ogniu do 15 minut.

  4. Następnie do barszczu dodajemy makaron, botwinkę i koperek, po 3 minutach zestawiamy garnek z ognia i wlewamy koncentrat barszczu z buraków ( tak do smaku ), mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe.

    Barszcz podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany i jajkiem ugotowanym na twardo.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń