Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystkie kraje Europy Środkowowschodniej słyną z różnych wariantów dania składającego się z mącznego ciasta i pysznego farszu. Pierogi, pielmieni, kołduny czy uszka to w zasadzie podobna potrawa różniąca się nieco kształtem i rodzajem farszu. Tym razem kradniemy litewskie kołduny, faszerujemy kapustą i grzybami i wrzucamy do aromatycznego barszczu – jedno z 12 dań wigilijnych jest już gotowe.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Składniki
Grzyby zostaw na noc do namoczenia. Obierz warzywa włoszczyzny, umyj i umieść w garnku. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i ugotuj bulion. Obierz buraki, pokrój w słupki i rozłóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i polej olejem. Wstaw blachę na 15-20 minut do pieca nagrzanego do 200°C.
Ugotowany wywar odsącz na sicie. Warzywa możesz użyć do wykonania sałatki lub zupy krem. Upieczone buraki wraz z czosnkiem włóż do garnka, dodaj namoczone grzybki, zalej bulionem, dodaj ocet i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlej zakwas, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Po zagotowaniu odstaw barszcz do przeniknięcia smaków.
Następnie zajmij się farszem. Kapelusze grzybów namocz na noc w wodzie. Następnie (w tej samej wodzie) gotuj przez około 20 minut, po czym wystudź i pokrój drobno. Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę i podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną i odsączoną kapustę kiszoną oraz grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Podlej dodatkowo wodą i gotuj farsz około 1-1,5 godziny. Na końcu dopraw czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Przygotuj ciasto na kołduny. Przesianą mąkę umieść na stolnicy, dodaj sól i stopniowo dodawaj gorącą wodę. Na końcu dodaj olej i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Następnie odrywaj fragmenty ciasta, wałkuj na stolnicy, wykrawaj (np. literatką lub foremką) kółka, napełniaj odciśniętym z płynu farszem i zwijaj jak uszka. Gotuj kołduny w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia. Przefiltruj barszcz, podgrzej, w razie potrzeby dopraw i podawaj z przygotowanymi kołdunami.