Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 310
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2171
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 122
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 310
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2171
Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 122
Składniki
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.
Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.
Życzę smacznego! :)