Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pracochłonna ale uważam że w okresie jesienno-zimowym powinno się ją podawać chociaż kilka razy swoim najbliższym.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5133
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2132
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5133
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2132
Składniki
Grzyby zalać wodą na pół godziny. Ugotować. Grzyby pokroić w paski a wodę w której się gotowały odstawić (będzie nam potrzebna). Masło i oliwę rozgrzać w głębokiej patelni i wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić 10 minut często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i startą kapustę. Smażyć na wolnym ogniu kolejne 15 minut.
Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć wędzony boczek lub żeberka, dodać liście selera, pietruszki i porę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 40 minut. Łyżką cedzakową wyjąć boczek i wszystkie przyprawy. Dodać podsmażone warzywa. i pokrojone grzyby oraz wlać wodę, w której gotowaliśmy grzyby (nada zupie smaku i aromatu). Kiedy warzywa zmiękną, dodać przepłukaną na sicie fasolę i sok z buraka. Zdjąć z ognia i doprawić octem lub sokiem z cytryny. Doprawić wg własnego smaku. Można wlać słodką śmietanę albo dodać ją już na talerzu - ale wtedy lepiej przyprawić kwaśną, gęstą śmietaną.