Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński.

Barszcz ukraiński.

Autor:

Przepisów i artykułów: 351 Ocena: 2859

Dodano:

Odsłon: 1032

Zupa pracochłonna ale uważam że w okresie jesienno-zimowym powinno się ją podawać chociaż kilka razy swoim najbliższym.

Składniki

  • 4 litry wody
  • 70 dag mocno wędzonego boczku lub żeberek
  • Ziele angielskie
  • 2 łyżki klarowanego masła + 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 średnie buraczki
  • 1/2 selera
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka białej fasoli
  • garść suszonych grzybów + 1,5 szklanki wody do namoczenia
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki octu lub sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki ukiszonego soku z buraka
  • 1/2 litra śmietany 30%
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wodą na pół godziny. Ugotować.
    Grzyby pokroić w paski a wodę w której się gotowały odstawić (będzie nam potrzebna).
    Masło i oliwę rozgrzać w głębokiej patelni i wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić 10 minut często mieszając. Można podlać odrobiną wody.
    Następnie dodać pokrojone ziemniaki i startą kapustę.
    Smażyć na wolnym ogniu kolejne 15 minut.

  2. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć wędzony boczek lub żeberka, dodać liście selera, pietruszki i porę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować 40 minut. Łyżką cedzakową wyjąć boczek i wszystkie przyprawy.
    Dodać podsmażone warzywa. i pokrojone grzyby oraz wlać wodę, w której gotowaliśmy grzyby (nada zupie smaku i aromatu).
    Kiedy warzywa zmiękną, dodać przepłukaną na sicie fasolę i sok z buraka. Zdjąć z ognia i doprawić octem lub sokiem z cytryny. Doprawić wg własnego smaku.
    Można wlać słodką śmietanę albo dodać ją już na talerzu - ale wtedy lepiej przyprawić kwaśną, gęstą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń