Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 913

Witam, pogoda za oknami niestety daleko od tej wiosennej, dlatego zapraszam na rozgrzewającą i bardzo pożywną zupę. Już od dłuższego czasu w lodówce zalegały mi buraczki, więc coś trzeba było z nich zrobić. Postawiłam na barszcz ukraiński. Przewertowałam internet i powstało coś przepysznego. Zapraszam :)

Składniki

  • Żeberka wieprzowe ok. 400 g.
  • Buraczki ok. 500-600 g.
  • Marchew 2-3 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Por 1 szt. mała
  • Sałata lodowa 1/4 szt.
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Fasola piękny Jaś 100 g.
  • Zakwas buraczany 1/2 szklanki
  • Ocet jabłkowy 2-3 łyżki
  • Koperek 1 pęczek
  • Ziele angielskie 5-6 szt.
  • Liście laurowe 3-4 szt.
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc.

    Do dużego garnka włożyć żeberka zalać wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać por, liście laurowe i ziele angielskie, gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjąć mięso i odcedzić wywar.

    Marchew, pietruszkę, buraczki, seler obrać, następnie opłukać i pokroić w słupki.

    Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

    Umytą sałatę drobno pokroić.

    Do odcedzonego wywaru dodać fasolę i pokrojone buraczki, gotować na małym ogniu. Po ok. pół godziny dodać marchew, seler, pietruszkę i nadal gotować. Po chwili dorzucić ziemniaki. Na sam koniec gdy warzywa są prawie miękkie dodać sałatę lodową.

    Gdy warzywa są miękkie do zupy dolewamy zakwas buraczany, doprawiamy octem, pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek.

  2. Można podawać z pokrojonym mięsem z żeberek.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń