Barszcz ukraiński po mojemu czyli szybko i smacznie:) Pomysł na wykorzystanie rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie.
Barszcz ukraiński
Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łodygę selera obieramy z włókien i kroimy w drobne plasterki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy i wrzucamy przygotowane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i posiekane drobno ząbki czosnku. Po ok. 5 min dodajemy starte na tarce buraki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy i chwilę gotujemy by fasola zmiękła. Barszcz możemy podawać z łyżką gęstej śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 2797

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 427

Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2354

Ostatnio komentowane przepisy

Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
Odsłon: 2797

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 427

Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2354




Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łodygę selera obieramy z włókien i kroimy w drobne plasterki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy i wrzucamy przygotowane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i posiekane drobno ząbki czosnku. Po ok. 5 min dodajemy starte na tarce buraki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy i chwilę gotujemy by fasola zmiękła. Barszcz możemy podawać z łyżką gęstej śmietany.
Właśnie gotuję podobny barszcz :)
Pyszny,uwielbiam:)
Swietny i szybki barszcz ukrainski!