Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5232

Dodano:

Odsłon: 614

Barszcz ukraiński po mojemu czyli szybko i smacznie:) Pomysł na wykorzystanie rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie.

Składniki

  • rosół 2 l
  • burak czerwony duży 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler naciowy 1 łodyga
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniaki 3 szt
  • fasola 1 puszka
  • kapusta kiszona 20 dag
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łodygę selera obieramy z włókien i kroimy w drobne plasterki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Rosół zagotowujemy i wrzucamy przygotowane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i posiekane drobno ząbki czosnku.
    Po ok. 5 min dodajemy starte na tarce buraki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka.
    Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy i chwilę gotujemy by fasola zmiękła.
    Barszcz możemy podawać z łyżką gęstej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń