Barszcz ukraiński po mojemu czyli szybko i smacznie:) Pomysł na wykorzystanie rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie.
Barszcz ukraiński
Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łodygę selera obieramy z włókien i kroimy w drobne plasterki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy i wrzucamy przygotowane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i posiekane drobno ząbki czosnku. Po ok. 5 min dodajemy starte na tarce buraki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy i chwilę gotujemy by fasola zmiękła. Barszcz możemy podawać z łyżką gęstej śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 232

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2116
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10206
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 979
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 232

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2116
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10206
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 979



Składniki
- rosół 2 l
- burak czerwony duży 2 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler naciowy 1 łodyga
- czosnek 2 ząbki
- ziemniaki 3 szt
- fasola 1 puszka
- kapusta kiszona 20 dag
- ziele angielskie 3 ziarna
- liść laurowy 1 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łodygę selera obieramy z włókien i kroimy w drobne plasterki.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy i wrzucamy przygotowane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i posiekane drobno ząbki czosnku. Po ok. 5 min dodajemy starte na tarce buraki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy i chwilę gotujemy by fasola zmiękła. Barszcz możemy podawać z łyżką gęstej śmietany.