Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński. Pyszna zupa z pokrojonych w paski warzyw z dodatkiem gotowanej wieprzowiny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4529
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4529
Składniki
Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Do garnka wlewamy 2 litry bulionu warzywnego i gotujemy. Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.
Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu. Przykrywamy i dusimy.
Buraki i całą zawartość z patelni przekładamy do garnka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy rownież cebulę pokrojoną w piórka i 2 zgniecione ząbki czosnku. Po podsmażeniu dodajemy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania na patelni podmażamy 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami oleju. Dodajemy chochlę wywaru z garnka i całość mieszamy. Dodajemy wszystko do zupy.
Barszcz ukraiński jest już gotowy, na koniec możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku np. przeciśniętego przez praskę. Gotowe… Smacznego