Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński nowalijkowy

Barszcz ukraiński nowalijkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 924 Ocena: 17429

Dodano:

Odsłon: 190

Moja ulubiona zupa. Tym razem "postna" bez dodatków ( kości, mięsa, tzw. kostki ). Same młode warzywa. Tym razem skroiłem też wierzchnie liście kapusty włoskiej.

Składniki

  • mała główka włoskiej kapusty
  • 3 średnie młode marchewki
  • 2 małe młode pietruszki
  • młody seler wraz z nacią
  • młody por
  • 200 g białej fasoli
  • 2 duże malinowe pomidory
  • sól
  • pieprz czary świeżo mielony
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kwaśna śmietana
  • pęczek koperku
  • 6 młodych ziemniaków
  • 3 średnie młode buraki
  • łodygi botwinki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński nowalijkowy

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyściłem, obrałem. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroiłem na kawałki. Ziemniaki w grubą kostkę. Por ( biała część z częścią zielonej ) na kilka kawałków. Buraczki w kostkę, łodyżki też. Kość zalałem 1,5 l wody, zagotowałem, dodałem marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki, fasolę wcześniej namoczoną i buraczki. Kapustę pokroiłem w szerokie paski. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem. Dodałem do zupy wraz z koncentratem pomidorowym i porem. Gotowałem do miękkości wszystkich składników warzywnych. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Zupę podałem z kwaśna śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń