Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1532
Dodano: 18.01.2020
Odsłon: 1818
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Opcjonalnie dodatek do zupy:
-1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 22 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Przepyszna wersja:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 18 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Moja ulubiona zupa! takiej wersji jeszce nie jadlam!1 Kto głosował? | Odpowiedz