Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro :( To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy :) A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji , bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian można dodać do zupy na talerzu kilka kropel oliwy.
Opcjonalnie dodatek do zupy:
-1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Składniki
Opcjonalnie dodatek do zupy: -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupy
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zupy
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupa pieczarkowa o bogatym smaku i aromacie, który uzyskamy dzięki podsmażeni...
Odsłon: 133
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający do...
Odsłon: 1048