Co prawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro :( To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy :) A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji , bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian można dodać do zupy na talerzu kilka kropel oliwy.
Barszcz ukraiński odchudzony
Składniki
- Buraki 800 g
- opakownie mrożonej zupy kalafiorowej z koperkiem 450 g
- Zielony groszek mrożony 100 g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Majeranek 1 łyżka
- Kminek mielony 1 łyzeczka
- Sok z cytryny lub ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra świeża lub natka pietruszki
Składniki
- Buraki 800 g
- opakownie mrożonej zupy kalafiorowej z koperkiem 450 g
- Zielony groszek mrożony 100 g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Majeranek 1 łyżka
- Kminek mielony 1 łyzeczka
- Sok z cytryny lub ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra świeża lub natka pietruszki

Etapy przygotowania
Opcjonalnie dodatek do zupy: -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 188



Składniki
- Buraki 800 g
- opakownie mrożonej zupy kalafiorowej z koperkiem 450 g
- Zielony groszek mrożony 100 g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Majeranek 1 łyżka
- Kminek mielony 1 łyzeczka
- Sok z cytryny lub ocet jabłkowy 1-2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra świeża lub natka pietruszki
Opcjonalnie dodatek do zupy: -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.
Przepyszna wersja:)
Moja ulubiona zupa! takiej wersji jeszce nie jadlam!