Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro :( To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy :) A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji , bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian można dodać do zupy na talerzu kilka kropel oliwy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Opcjonalnie dodatek do zupy: -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )
Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.
Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.
Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.