Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński odchudzony

Barszcz ukraiński odchudzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1375

Dodano:

Odsłon: 1679

Co prawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro :( To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy :) A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji , bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian można dodać do zupy na talerzu kilka kropel oliwy.
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński odchudzony

Przygotowanie

  1. Opcjonalnie dodatek do zupy:

    -1 jajko sadzone na 2 plasterkach ulubionej szynki ( na każdą porcję )

  2. Buraki wyszorować, obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki. Włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, dodać ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotować ok. godziny.

  3. Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową wraz z groszkiem, majeranek i kminek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można wycisnąć dodatkowo ząbek swieżego czosnku i dosypać szczyptę ostrej papryki dla pikanterii.

  4. Na patelni wysmarowanej lekko oliwą podsmażamy krótko pokrojoną drobno szynkę, wybijamy jajko i pod przykryciem smażymy do ścięcia się białka, żółtko może pozostać lekko płynne. Na talerze rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajko sadzone wraz z szynką i posypujemy zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń