Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy, tradycyjny barszcz ukraiński. Tak gotowała go moja babcia. Przygotowanie tej potrawy zaczynała zawsze dzień wcześniej od namoczenia fasoli. W zupie nigdy nie brakowało świeżych warzyw i mięsa. Babcia zawsze powtarzała, że barszcz powinien być gęsty i treściwy. Przygotowany według tej receptury z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1744
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1744
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Najpierw wypłucz i namocz fasolę, najlepiej na całą noc, w letniej i przegotowanej wodzie. Po kilku godzinach powinna być miękka, wtedy odsącz ją i odstaw.
Mięso umyj, przełóż do garnka z szerokim dnem i zalej dwoma litrami zimnej wody. Zagotuj, zmniejsz moc palnika do minimum i zostaw tak na pół godziny.
W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój w półplasterki. Buraki oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj.
Kiedy wywar będzie gotowy, przecedź go. Dodaj obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę oraz buraki wraz z kapustą i ziemniakami. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gotuj całość, aż warzywa zmiękną.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę średniej wielkości. Podsmaż je na odrobinie oleju rzepakowego na patelni.
Do gotującego się wywaru z warzywami dodaj pomidory i miękką fasolę. Wymieszaj śmietanę z mąką, zahartuj z gorącą zupą, a następnie przełóż do garnka. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli potrzeba, dodaj soli i pieprzu.
Podawaj z posiekanym koperkiem.