Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński według Pani Zosi

Barszcz ukraiński według Pani Zosi

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 11071

Dodano:

Odsłon: 1316

Klasyczna wersja o bardziej delikatnym smaku

Składniki

  • kości bulionowe/ porcja rosolowa- u mnie z kaczki
  • warzywa bulionowe: cebula, marchew, pietr. por, seler
  • fasola biała 100g namoczona
  • ziemniaki 3 szt
  • kapusta pekińska trzy liście
  • buraki kolo 40d- u mie jeden ogromny
  • zakwas buraczany 1 szkl lub ocet 1 lyżka/ sok z cytryny
  • koperek posiekany
  • śmietana 1 łycha
  • ziele, liść, pieprz i sol
  • kasza wiejska- lub ulubiona- 50g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do około dwóch litrów zimnej wody włożyłam porcje rosołową z kaczki, namoczona fasolę i ziele i liść. Po połowie godziny dodałam buraczki pokrojone w grubsza zapałkę.
    Po godzinie gotowania dodałam pokrojone warzywa i kasze.
    A piętnaście minut przed końcem pocięta drobno kapustę pekińską.
    Wszystko gotuję w jednym garnku, żeby smaku nie wylewać z wodą.


  2. W sumie po 1,5 godziny wszytko powinno być miękkie. Wyłączyłam gaz i wlałam szklankę zakwasu z buraków- można użyć zamienników jak ocet czy sok z cytryny.

    Szczerze mówiąc najlepiej żeby barszcz trochę odstał, nasycił się i przegryzł z zakwasem.

    Potem tylko doprawiam solą, pieprzem, koperkiem i zabielam śmietaną.

  3. Sól dodana na końcu nie wniknie w warzywa, słodkawe będą się świetnie komponowały z zupą o lekko kwaśnej nucie.

    Podziękowania dla Pani Zosi- najlepszej gospodyni!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń