Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Autor:

Przepisów i artykułów: 945 Ocena: 17725

Dodano:

Odsłon: 1886

Kolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha.

Składniki

  • 200 g suchej fasoli „Jaś”
  • 4 czerwone buraczki
  • pętko kiełbasy jałowcowej
  • garść suszonych prawdziwków
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz
  • cukier
  • pomidory w puszce krojone
  • Koncentrat pomidorowy
  • mała kapusta włoska
  • 1 cebula
  • śmietana 18 %
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • pół pora
  • kawałek selera
  • mały pęczek koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki majeranku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Przygotowanie

  1. Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie , aż była miękka ( z listkiem laurowym i zielem angielskim ). Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie ( niewielka ilość ). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.
    Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można podać z keksem śmietany )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 kwietnia Patrzę i czuję jak pachnie! <3 Jałowcowa i barszczyk - Mmm... Niebo dla podniebienia! :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń