Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ubiegłym roku pierwszy raz zrobiliśmy barszcz przepisu Agaty Wojdy. Powiemy Wam tyle. Rewelka…na dodatek można go trzymać (wywar) w lodówce przez kilka miesięcy. Podamy Wam przepis na idealny barszcz z pysznymi pierogami <3
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1065
Wczoraj poszłam na zakupy chcąc kupić dobrą wędlinę. Kiedy przeczytałam skład...
Odsłon: 2964
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1065
Wczoraj poszłam na zakupy chcąc kupić dobrą wędlinę. Kiedy przeczytałam skład...
Odsłon: 2964
Składniki
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka wraz z przyprawami. Wlewamy ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków). Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia. Przecedzamy przez sito. Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości) w wodzie w której się moczyły. Kapustę płuczemy, odciskamy, siekamy, obgotowujemy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą i pokrojonymi grzybami oraz z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego (dzielimy pół na pół) umieszczamy farsz, przykrywamy drugim kołem (ciastem bez farszu) i zlepiamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 min o momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy razem z barszczem.