Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz wołyński

Barszcz wołyński

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16576

Dodano:

Odsłon: 6422

Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Ja proponuje barszcz wołyński.

Składniki

  • 500 g miesa wołowego ( u mnie szponder)
  • 500 g małych buraków
  • 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zielenina
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń