Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten barszczyk podajemy w kubeczkach (bez kawałków buraka) czyli, drogie mamy, plam mniej :)
Bułeczki (24 szt.)
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy mąkę razem z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy mleko, cukier i jajko. Na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta. Formujemy kulkę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 50-60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na bułeczki - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1-2 cm od siebie.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C
Wyrośnięte babeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 10-15 minut.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Barszczyk
Buraki obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tylko 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy przyprawy (buraki zostawiamy w garnku).
Doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i pieprz. Na koniec solimy (podając dzieciom starajmy się dodawać jak najmniej soli).
Ensaimada to wyjątkowy i puszysty, hiszpański wypiek, zawinięty w kształcie ś...
Odsłon: 6694
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Prz...
Odsłon: 7360
Kolejna propozycja sernika na zimno z owocami to deser, który bardzo często g...
Odsłon: 747
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować prz...
Odsłon: 427
Uwielbiam go bo jest inny niż wszystkie i po prostu pyszny. Dodatkowo jeśli...
Odsłon: 40947
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 286
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2959
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 281
Kolejna propozycja sernika na zimno z owocami to deser, który bardzo często g...
Odsłon: 747
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować prz...
Odsłon: 427
Uwielbiam go bo jest inny niż wszystkie i po prostu pyszny. Dodatkowo jeśli...
Odsłon: 40947
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 286
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2959
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 281
Składniki
Bułeczki (24 szt.) Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy mąkę razem z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy mleko, cukier i jajko. Na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sprężystego ciasta. Formujemy kulkę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 50-60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na bułeczki - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1-2 cm od siebie. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Wyrośnięte babeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 10-15 minut. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Barszczyk Buraki obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tylko 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy przyprawy (buraki zostawiamy w garnku). Doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z cytryny, śmietanę i pieprz. Na koniec solimy (podając dzieciom starajmy się dodawać jak najmniej soli).
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 202
Szybki chlebek pszenno-żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 1911