Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko bardzo smaczna, ale i zadziwiajaca swoim kolorem zupa z niewielu skladników, prosta w przygotowaniu, jedyna jej "wada" jest fakt, ze trzeba ja przyrzadzac ok. godziny przed serwowaniem, gdyz tyle mniej wiecej trwa przecedzanie jej przez wilgotna sciereczke. W tym czasie mozna jednak przygotowac drugie danie, albo dodatki do zupy np. chrupiace chipsy ziemniaczane.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3640
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 310
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 398
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3640
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 828
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 137
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 310
Składniki
Blendujemy pomidory z bazylia, tymiankiem, czosnkiem, szalotkami, sola, pieprzem i cukrem, a nastepnie wszystko krótko podgrzewamy. Pomidorowe puree przecedzamy przez wilgotna sciereczke ulozona na sicie, zbierajac caly plyn z puree. Nie nalezy wyciskac plynu, musi on sam przejsc powoli przez wlókna scierki, dlatego cala procedura trwa ok. godziny. Nastepnie gotowac uzyskany jasny plyn tak dlugo, az zredukuje sie do ok. polowy objetosci. Dodac smietane i zimne maslo w kawalkach, ale juz po zdjeciu z ognia.
Wedlug uznania mozemy dodac do zupy chipsy ziemniaczane, ze slodkiego lub normalnego ziemniaka. W tym celu nalezy pokroic go na waskie plastry, posypac dowolnymi przyprawami i piec w temp. 150° C po 10 min. z kazdej strony, przewracajac w momencie, gdy brzegi zaczna sie zawijac.
Pomidory które pozostana po przecedzeniu mozna uzyc do przyrzadzenia sosu pomidorowego lub do tradycyjnej wloskiej bruschetty.