Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko bardzo smaczna, ale i zadziwiajaca swoim kolorem zupa z niewielu skladników, prosta w przygotowaniu, jedyna jej "wada" jest fakt, ze trzeba ja przyrzadzac ok. godziny przed serwowaniem, gdyz tyle mniej wiecej trwa przecedzanie jej przez wilgotna sciereczke. W tym czasie mozna jednak przygotowac drugie danie, albo dodatki do zupy np. chrupiace chipsy ziemniaczane.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 282
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 103
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 106
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 170
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 282
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 103
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 106
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 170
Składniki
Blendujemy pomidory z bazylia, tymiankiem, czosnkiem, szalotkami, sola, pieprzem i cukrem, a nastepnie wszystko krótko podgrzewamy. Pomidorowe puree przecedzamy przez wilgotna sciereczke ulozona na sicie, zbierajac caly plyn z puree. Nie nalezy wyciskac plynu, musi on sam przejsc powoli przez wlókna scierki, dlatego cala procedura trwa ok. godziny. Nastepnie gotowac uzyskany jasny plyn tak dlugo, az zredukuje sie do ok. polowy objetosci. Dodac smietane i zimne maslo w kawalkach, ale juz po zdjeciu z ognia.
Wedlug uznania mozemy dodac do zupy chipsy ziemniaczane, ze slodkiego lub normalnego ziemniaka. W tym celu nalezy pokroic go na waskie plastry, posypac dowolnymi przyprawami i piec w temp. 150° C po 10 min. z kazdej strony, przewracajac w momencie, gdy brzegi zaczna sie zawijac.
Pomidory które pozostana po przecedzeniu mozna uzyc do przyrzadzenia sosu pomidorowego lub do tradycyjnej wloskiej bruschetty.