Do góry

Zupy Przepis na:

Biesiadne flaczki z boczniaków

Przepis dnia 2020-06-25
Biesiadne flaczki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50056

Dodano:

Odsłon: 401

Te grzyby są przeurocze. Można je wykorzystywać na każdy sposób. Śmiało mogą zastąpić mięso. Boczniaki są idealnym zamiennikiem wieprzowiny.

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 duży pomidor
  • 20 g przyprawy do flaków biesiadnych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biesiadne flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  1. Grzyby kroimy w paski.
    Por w piórka.
    Marchewki, seler, pietruszkę w kostkę.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Zalewamy wrzątkiem wymieszanym z przyprawą.
    Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
    Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
    Dolewamy 1 litr wrzątku, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy 15 minut.
    Pod koniec wsypujemy majeranek, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 30 czerwca Boczniaki rzeczywiście są fantastyczne,a w postaci "flaków" bardzo dobre.Proponuję jeszcze dodać imbir i gałkę muszkatołową.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń