Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa błękitna laguna , to prosta zupai magiczna jak wody oceanu i miejsce które wybrał legendarny Mahajanaki. Starożytna opowieść - Mahajanaka Jataka opowiada historię księcia Mahajanaki, którego ojciec zginął w bitwie i utracił królestwo, zanim książę się urodził. Kiedy odkrył prawdę o swoim pochodzeniu, książę poprzysiągł odzyskać królestwo ojca. Wyruszył w podróż morską w celu zbudowania fortuny w odległej krainie, aby móc wykorzystać bogactwo do założenia potężnej armii. Jednak statek zatonął na środku oceanu, a wszyscy na pokładzie utonęli lub zostali zabici przez dzikie stworzenia morskie – z wyjątkiem księcia. Dryfował po oceanie przez siedem dni bez jedzenia, ale przeżył dzięki samej sile swojej determinacji i wytrwałości. Choć nie chciał błagać bogów o pomoc, bogini o imieniu Manimekhala podniosła go z wód i przeniosła do królewskiego parku Mithila w królestwie jego ojca, które ostatecznie odzyskał w niezwykły sposób. Następnie odkrył prawdy życia i opuścił swoje królestwo, aby dążyć do duchowych osiągnięć i zamieszkał w błękitnej lagunie, żyjąc jako prosty człowiek , bez służby. ps. Zupa ta jest popularna szcególnie w okresie świąt bożego narodzenia w niektórych regionach Tajlandii.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 133
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3803
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 215
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 133
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3803
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 215
Składniki
Kolendrę i kmin lekko blanszujemy na rozgrzanym oleju, gdy zaczną wydzielać przyjemy zapach zalać należy wodą. Wrzucić mięso i podusić ok 5 do 10 minut. Następnie wrzucić warzywa, krewetki i hebartę błękitną i zagotować do miękkości. Wywar doprawiamy sosem rybnym i łyżką zielonej pasty Curry. W między czasie ugotować makaron. Podawać z siekanym chilli i można zagęścić zupę mleczkiem kokosowym lub słodką śmietanką . Choć można ją także jeść bez tych dwóch ostatnich składników.