Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24826

Dodano:

Odsłon: 14441

Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki, marchewkę i pora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do około 1,3 litra gorącego bulionu i gotujemy przez 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno botwinkę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i gotujemy wszystko przez około 20 minut.

    W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kostkę młode ziemniaczki.

  2. Całość dosładzamy cukrem trzcinowym, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zabielamy jogurtem naturalnym*. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaczki.

    * Najlepiej odlać odrobinę wywaru do szklanki, dodać jogurt, wymieszać trzepaczką i dodać do zupy.

    Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Botwinka jest intensywna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń