Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115110
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7836
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2956
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1289
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115110
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7836
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2956
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1289
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Składniki
Przygotować wywar. Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody, może być trochę więcej. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wsypać pełną łyżeczkę soli i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Ugotowany bulion przecedzić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Botwinkę z buraczkami umyć. Buraczki pokroić w plasterki, jeśli są większe to w półplasterki. Liście i łodygi pokroić na mniejsze kawałki, 1 cm. Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraka obrać, umyć i również zetrzeć na tarce. Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować 10-15 minut następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować około 5 minut, dodać pokrojoną botwinkę i utartego buraka.
Gotować kolejne 10 minut i dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietankę połączyć z mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do zupy. Można to zrobić przez sitko, wtedy macie pewność, że grudek nie będzie. Na koniec dodać cukier i posiekany koperek. Mąkę można pominąć. Wystarczy dodać samą śmietankę. Ja dodaję mąkę, ponieważ wydaje mi się, że zupa jest wtedy bardziej treściwa i kremowa, ale to już kwestia gustu. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.