Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1860
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5668
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5646
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1860
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5668
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5646
Składniki
Przygotować wywar. Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody, może być trochę więcej. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wsypać pełną łyżeczkę soli i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Ugotowany bulion przecedzić.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Botwinkę z buraczkami umyć. Buraczki pokroić w plasterki, jeśli są większe to w półplasterki. Liście i łodygi pokroić na mniejsze kawałki, 1 cm. Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraka obrać, umyć i również zetrzeć na tarce. Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować 10-15 minut następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować około 5 minut, dodać pokrojoną botwinkę i utartego buraka.
Gotować kolejne 10 minut i dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietankę połączyć z mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do zupy. Można to zrobić przez sitko, wtedy macie pewność, że grudek nie będzie. Na koniec dodać cukier i posiekany koperek. Mąkę można pominąć. Wystarczy dodać samą śmietankę. Ja dodaję mąkę, ponieważ wydaje mi się, że zupa jest wtedy bardziej treściwa i kremowa, ale to już kwestia gustu. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.