Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko pierwsze promienie wiosennego słońca zaczynają ogrzewać ziemię, a na targach pojawiają się młode buraczki z delikatnymi liśćmi, wiemy, że nadszedł czas na jedno z najbardziej wyczekiwanych dań sezonowych – botwinkę. Ale nie byle jaką! Dziś przygotujemy wersję, która swoją głębię smaku zawdzięcza bogatemu, aromatycznemu rosołowi. Ten tradycyjny, chociaż nieco już zapomniany przepis z pewnością na stałe zagości w waszym menu.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93451
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2614
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3470
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1572
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93451
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2614
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3470
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1572
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2239
Składniki
Rosół odcedź, aby był klarowny. Zostaw marchewkę i pokrój ją w kostkę. Możesz też zostawić pietruszkę, jeśli lubisz. Zagotuj go.
Botwinkę wypłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Buraczki pokrój w kostkę. Liście botwinki posiekaj drobno. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do rosołu dodaj ziemniaki i buraczki. Dorzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj liście. Gotuj kolejne 10 minut.
Na koniec wlej ocet, wsyp cukier i zabiel śmietanką. Posól i popieprz, kontrolując smak.
Podawaj z posiekanym pęczkiem koperku i przekrojonym na pół ugotowanym jajkiem.