Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka na żeberkach z bobem

Botwinka na żeberkach z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 17284

Dodano:

Odsłon: 636

Znana wiosenna zupa. A le tym razem wzbogacona o bób żeberka.

Składniki

  • duży pęczek botwinki
  • 500 g żeberek
  • koncentrat z buraków 50 ml
  • kawałek pora
  • kawałek selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 młode marchewki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • ok. 2 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • 1 szklanka ugotowanego młodego bobu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka na żeberkach z bobem

Przygotowanie

  1. Obrałem i ugotowałem bób. Włoszczyznę dokładnie opłukałem i obrałem. Warzywa pokroiłem na plasterki. Botwinkę pokroiłem na niewielkie kawałki. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, dodałem listek laurowy i ziele angielskie, gotowałem do uzyskania mięsnego wywaru.

    Do wywaru dodałem pokrojoną włoszczyznę i gotowałem ok. 10 minut. Dodałem sok z buraków, pokrojone łodyżki botwiny i 2 łyżki octu, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem liście botwinki, zamieszałem i moment podgotowałem. Zdjąłem z ognia, doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem szczyptę cukru, pozostały ocet i masło. Wlałem śmietanę /zahartowaną/, dodałem zmiażdżony czosnek i zielony koperek. Na koniec dodałem ugotowany bób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń