Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z młodymi buraczkami, mięsem i jajkiem.

Botwinka z młodymi buraczkami, mięsem i jajkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1512 Ocena: 20351

Dodano:

Odsłon: 1383

Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków z natką, ugotowana na chudej łopatce wieprzowej.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 plastry łopatki wieprzowej 35-40 dag
  • 1 pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami
  • 3 młode ziemniaki
  • 4 jajka kurze
  • pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
  • Pieprz ziołowy
  • Sól morska
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • Natka pietruszki
  • świeży koper
  • 5 cm pora
  • 1 marchew
  • 1 łyżka domowej kostki rosołowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar z mięsa, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami.

  2. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie.

  3. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń