Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka z ziemniakami okraszonymi słoninką wędzoną

Botwinka z ziemniakami okraszonymi słoninką wędzoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7086

Dodano:

Odsłon: 502

Na początek tygodnia zaserwowałam w domu botwinkę która dostałam od mamy prosto z działki bez żadnych nawozów i chemii, przygotowałam ją tak jak jadłam za czasów dzieciństwa i podałam w dwóch wersjach

Składniki

  • 2 kości schabowe 400 g,
  • 1 pęczek botwiny,
  • 30 plastrów marchwi z mieszanki europejskiej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy
  • dodatkowo :
  • 3 czubate łyżki śmietany 12 %,
  • 0,5 łyżeczki cukru do śmietany,
  • 1 łyżka natki pietruszki z koprem,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka z ziemniakami okraszonymi słoninką wędzoną

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe wieprzowe oraz krążki marchwi z mieszanki europejskiej, zagotować zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kości. W trakcie gotowania się wywaru dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, liść laurowy i ziela angielskie. W międzyczasie przygotować botwinkę oczyścić ją umyć i pokroić, do przygotowanej botwiny wsypać cukier wlać ocet i wymieszać pozostawić do czasu aż buraczki z botwiny puszczą sok

  2. Gdy mięso na kościach w wywarze jest już miękkie wyjąć go i pozostawić do ostygnięcia a do wywaru dodać przygotowaną botwinkę i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż buraczki z botwinki będą miękkie można doprawić według swego smaku octem, w międzyczasie jak wywar gotuje się z botwiną z kości oddzielić mięso i dodać do gotującej się botwiny. W trakcie przygotować śmietanę dodać ją do miseczki wsypać cukier oraz gorący wywar z botwiny, rozrobić do czasu aż nie będzie grudek śmietany

  3. Jak już buraczki w gotującej się botwince są miękkie wlać przygotowaną śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła lekko zagotować, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i koper pokrojone drobniej i zagotować, zdjąć z ognia odstawić aby przeszła smakiem i nabrała ładnego koloru

  4. W czasie gdy botwinka odpoczywa po ugotowaniu, ugotować ziemniaki i przygotować słoninkę ja miałam wędzoną z przyprawami. Podałam moją botwinkę w dwóch wersjach dla męża osobno botwinę i ziemniaki osobno ze słoninką a dla mnie botwinka razem z ziemniakami i słoninką, zawsze tak w domu jadłam i zostało mi do dziś, można dodatkowo ugotować jajko na twardo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń