Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początek tygodnia zaserwowałam w domu botwinkę która dostałam od mamy prosto z działki bez żadnych nawozów i chemii, przygotowałam ją tak jak jadłam za czasów dzieciństwa i podałam w dwóch wersjach
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 881
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 56
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 384
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 881
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 56
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 384
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody dodać kości schabowe wieprzowe oraz krążki marchwi z mieszanki europejskiej, zagotować zebrać szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kości. W trakcie gotowania się wywaru dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, liść laurowy i ziela angielskie. W międzyczasie przygotować botwinkę oczyścić ją umyć i pokroić, do przygotowanej botwiny wsypać cukier wlać ocet i wymieszać pozostawić do czasu aż buraczki z botwiny puszczą sok
Gdy mięso na kościach w wywarze jest już miękkie wyjąć go i pozostawić do ostygnięcia a do wywaru dodać przygotowaną botwinkę i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż buraczki z botwinki będą miękkie można doprawić według swego smaku octem, w międzyczasie jak wywar gotuje się z botwiną z kości oddzielić mięso i dodać do gotującej się botwiny. W trakcie przygotować śmietanę dodać ją do miseczki wsypać cukier oraz gorący wywar z botwiny, rozrobić do czasu aż nie będzie grudek śmietany
Jak już buraczki w gotującej się botwince są miękkie wlać przygotowaną śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła lekko zagotować, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i koper pokrojone drobniej i zagotować, zdjąć z ognia odstawić aby przeszła smakiem i nabrała ładnego koloru
W czasie gdy botwinka odpoczywa po ugotowaniu, ugotować ziemniaki i przygotować słoninkę ja miałam wędzoną z przyprawami. Podałam moją botwinkę w dwóch wersjach dla męża osobno botwinę i ziemniaki osobno ze słoninką a dla mnie botwinka razem z ziemniakami i słoninką, zawsze tak w domu jadłam i zostało mi do dziś, można dodatkowo ugotować jajko na twardo