Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka letnia zupa, tajemnicą pięknego koloru jest zabarwienie botwinki pod koniec świeżym burakiem.
tarka z drobnym oczkiem
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Zwykle botwinkę gotuję na wywarze drobiowym z warzywami jak do rosołu tylko pokrojonymi w kosteczkę. Skrzydło z liściem laurowym i zielem angielskim gotuję się 1,5 h, po pierwszej godzinie dodaje się ziemniaki i pokrojone w kosteczkę warzywa i same buraczki. Zupę można doprawić solą i pieprzem. Jednego buraczka trzeba zostawić na później Na 15 minut przed końcem można dodać posiekane łodygi, a na 5 minut przed końcem posiekane liście. Po wyłączeniu ognia dodaje się dwie łyżki octu- botwinka nie zrzuci koloru.
Następnie pozostałego startego buraczka namacza się w zupie w sitku aby ładnie zabarwił całą zupę. Gdy już zupa się zabarwi- 5-10 minut zupę doprawia się jeszcze szczyptą cukru i koperkiem. Można jeszcze zupę zabielić.
Smacznego :)