Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po spróbowaniu tego bulionu już nigdy nie będziecie chcieli kupować sztucznych bulionów ze sklepu. Kluseczki są tak proste że poradzi sobie z nimi nawet dziecko, a są wyśmienite.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 125
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 48
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 125
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 48
Składniki
Udka płuczę, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu ok. 1 godziny, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Cebulę obieram, podpiekam na suchej patelni. Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki. Dodaję do mięsa wszystkie warzywa, zioła i przyprawy, gotuję na bardzo małym ogniu jeszcze około pół godziny. Pod koniec gotowania wywar solę, potem odcedzam.
Kluski. Pestki dyni aby miały ładny zielony kolor najlepiej jest zmielić w młynku do kawy dzień wcześniej. Ja mielę większą ilość i przechowuję w szczelnym szklanym pojemniku. Mąkę mieszamy z zmielonymi pestkami i dolewamy tylko tyle wody aby można było zagnieść ciasto jak na kopytka. Następnie ciasto rolujemy w dość cienkie wałeczki, potem kroimy je pod skosem w cienkie paseczki. Kluseczki gotujemy w odcedzonym bulionie około 5 minut. Możemy podawać z mięsem i warzywami z bulionu.