Do góry

Zupy Przepis na:

Bulion drobiowy z dyniowymi kluseczkami

Bulion drobiowy z dyniowymi kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10724

Dodano:

Odsłon: 206

Po spróbowaniu tego bulionu już nigdy nie będziecie chcieli kupować sztucznych bulionów ze sklepu. Kluseczki są tak proste że poradzi sobie z nimi nawet dziecko, a są wyśmienite.

Składniki

  • Bulion : 3-4 udka z kurczaka
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • majeranek ( najlepiej świeży )
  • pieprz czarny i cytrynowy
  • czosnek staropolski
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • lubczyk, sól
  • Kluski : ok. 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki zmielonych prażonych pestek dyni
  • wody tyle ile zabiorą suche składniki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka płuczę, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu ok. 1 godziny, od czasu do czasu zbierając szumowiny.

    Cebulę obieram, podpiekam na suchej patelni.
    Warzywa obieram i kroję w mniejsze kawałki.
    Dodaję do mięsa wszystkie warzywa, zioła i przyprawy, gotuję na bardzo małym ogniu jeszcze około pół godziny.
    Pod koniec gotowania wywar solę, potem odcedzam.

  2. Kluski. Pestki dyni aby miały ładny zielony kolor najlepiej jest zmielić w młynku do kawy dzień wcześniej. Ja mielę większą ilość i przechowuję w szczelnym szklanym pojemniku.
    Mąkę mieszamy z zmielonymi pestkami i dolewamy tylko tyle wody aby można było zagnieść ciasto jak na kopytka.
    Następnie ciasto rolujemy w dość cienkie wałeczki, potem kroimy je pod skosem w cienkie paseczki.
    Kluseczki gotujemy w odcedzonym bulionie około 5 minut.
    Możemy podawać z mięsem i warzywami z bulionu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń