Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo esencjonalny bulion, który może służyć jako domowy rosół, baza do sosów po odpowiedniej redukcji, albo baza do znakomitego risotto.
Piekarnik, płyta grzewcza
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 759
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 337
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 210
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 726
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 759
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 337
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 210
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 726
Składniki
Udka, wołowinę, obrane: marchewki, pietruszki, seler i cebulę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy wszystko oliwą z oliwek niezbyt intensywnie, ale też nie przesadnie skromnie. Wszystko również solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Po wyjęciu wszystkiego z piekarnika - przekładamy upieczone składniki do dużego garnka - jeśli uda nam się zebrać wytopiony tłuszcz z blachy to również. Wszystko zalewamy wodą dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i dosłownie 4-5 liści laurowych. Najpierw wszystko solidnie podgrzewamy do około 80 stopni. Nie chcemy aby nasz bulion zawrzał. Zmniejszamy moc i gotujemy jeszcze przez minimum 2 a najlepiej 3 godziny. Nie powinny pojawić się tak zwane szumy, ale jeśli się pojawią to łyżką cedzakową je zbieramy.
Na koniec wszystko doprawiamy jeszcze solą. Bulion powinien mieć piękny kolor i bardzo intensywny smak. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak wykonać ten przepis! Życzę smacznego!