Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulion warzywny z pierożkami gyoza to pyszna i szybka zupka na zabiegany dzień, o ile masz w domu jakieś gotowce. Może to być domowa bulionetka albo ugotowany wcześniej wegetariański rosół. Albo zakonserwowany w słoikach bulion z obierek i resztek warzyw. Rosołek przygotowany na bazie pasty bulionowej z grzybami też może być. Zawsze mam w spiżarni, szafce i zamrażarce trochę takich gotowców, bo to bardzo ułatwia szybkie gotowanie w razie potrzeby. Jeśli jednak nie masz gotowego bulionu, to przygotowanie dzisiejszego obiadu potrwa trochę dłużej, bo trzeba ten bulion warzywny ugotować. Ale warto się postarać, bo taka lekka zupa z pierożkami jest przepyszna i sycąca.
Składniki
Papryki oczyść z ogonków i nasion, a następnie pokrój w kostkę. Podobnie przygotuj ostrą papryczkę. Marchewki wyszoruj, a następnie bez obierania pokrój w plasterki lub kostkę. Czosnek obierz z łusek i posiekaj drobno.
Szczypior pokrój dość drobno.
W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj do niego pokrojone papryki, marchewki, czosnek i część szczypioru. Gotuj przez 10 minut.
Na koniec dodaj pierożki i jeszcze chwilę pogotuj, żeby się dobrze zagrzały.
Bulion warzywny z pierożkami gyoza podawaj posypany pozostałym pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!