Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ktokolwiek był u naszych południowych sąsiadów, ten wie o czym mowa. Razem z langoszami (które są oryginalnie węgierskie) i vyprazanym / smazenym syrem, jest to klasyk, bez którego żadne wakacje u pepika nie są kompletne. Prosta, w miarę szybka (ok. 45 min.) i pyszna zupa. O ile u mnie na śląsku mamy coś podobnego o nazwie wodzionka, to muszę oddać laur zwycięstwa Czechom - ich wersja jest po prostu lepsza. Poniższy przepis skleciłem z kilku różnych stron, zarówno polskich, czeskich i słowackich.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 177
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 532
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 633
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 938
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 177
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 532
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 633
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 938
Składniki
Obierz ziemniaki, czosnek. Ziemniaki pokrój w kostkę, a czosnek zmiksuj / zetrzyj / posiekaj na drobną miazgę. Pokrój bagietki w kostkę i wyłóż na blasze do piekarnika nagrzanego do 150°C (funkcja grill z termoobiegiem), na około 10 minut, aż grzanki będą twarde i suche w dotyku, oraz lekko zarumienione
Pokrój plastry szynki na paski i zapiecz w funkcji grill w mikrofalówce przez 5 - 7 minut, albo ułóż na blasze z piekącymi się grzankami np. na ostatnie 4-5 minut pieczenia. Odłóż grzanki i szynkę do osobnych naczyń. Rozgrzej głęboką patelnię / garnek z masłem.
Smaż na średnim ogniu (5.5 /10 indukcja - ok. 120 - 140°C) czosnek przez 1,5 - 2 minuty, do wypuszczenia aromatu. Dorzuć ziemniaki doprawione papryką, kminkiem, połową soli i 1/3 pieprzu. Smaż na średnio dużym ogniu (7/10) przez 3 - 4 minuty, ciągle mieszając *uważaj żeby czosnku nie przypalić, jeśli jest już złocisty to zredukuj ogień.
Zalej gorącym bulionem, wrzuć liście laurowe, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na średnio-niskim ogniu (4-5/10) przez około 20 min, tak żeby sobie lekko bulgotało. Po 15 minutach dorzuć szynkę, pozostały pieprz i sól, zamieszaj, przykryj. Na minutę przed końcem dodaj jajka (opcjonalnie), majeranek, pietruszkę i mieszaj cały czas już bez przykrycia, przez około minutę.
Podawaj z grzankami i startym serem, SMACZNEGO :) ! *W razie czego możesz zrobić zupę również bez dodatku szynki.