Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno powiedzieć, czy to jeszcze zupa, czy już gulasz. Oryginalny przepis pochodzi z Gruzji. Mój przepis dostosowany jest do naszych warunków. Jest bardzo gęsta, treściwa o wyrazistym smaku. Najlepiej podawać w miseczkach, żeby była jak najdłużej gorąca. Należy popijać czerwonym winem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Ułożyć na talerzu, posolić i pozostawić w lodówce na ok 20 min. Obraną cebulę i pokrojoną w kostkę zeszklić razem czosnkiem pokrojonym też w kostkę na oleju rzepakowym. Dodawać stopniowo mięso. Smażyć, mieszać aż mięso straci surowość. Dodać marchewkę, pietruszkę i selera starte na tarce na grubych oczkach. Zalać wrzątkiem ok 2 l. Gotować na wolnym ogniu ok 60 min. Od czasu do czasu pomieszać. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pokrojone w kostkę, pozbawione gniazda nasiennych papryki. Jedynie papryczkę chili pokroić z nasionami. Dodać jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę. Gotować cały czas na wolnym ogniu ok 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku. Dodać przyprawy. Sól do smaku. Zagęścić mąką migdałową, płatkami migdałowymi i ugotowanym ryżem. Jeszcze raz doprowadzić do zagotowania i rozlewać/rozkładać do miseczek. Oprószyć obficie posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z lampką czerwonego wina. Smacznego.