Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik to wspaniały, letni posiłek, który jest lekki, ale sycący. Ich głównym składnikiem są czerwone buraczki, jogurt oraz kefir, chrupiący, zielony ogórek, rzodkiewki, a także obfita porcja świeżych ziół. Świetne dopełnienie stanowią ugotowane na twardo jajka i świeży, posiekany szczypiorek.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 632
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7071
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 632
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7071
Składniki
Do wykonania chłodnika możesz użyć gotowanych lub surowych buraków. Jeśli preferujesz gotowane warzywa, ugotuj je w mundurkach i wystudź. Obierz buraczki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Rzodkiewki i ogórki zielone także zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
Połącz wszystkie płynne składniki: kwaśną śmietanę (możesz ją lekko ubić), śmietanę lub jogurt, kefir, sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wlej płynną mieszankę do buraczków i wymieszaj, aby połączyć. W razie potrzeby posmakuj i ponownie dopraw solą, pieprzem lub octem.
Wstaw chłodnik do schłodzenia do lodówki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.