Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik to wspaniały, letni posiłek, który jest lekki, ale sycący. Ich głównym składnikiem są czerwone buraczki, jogurt oraz kefir, chrupiący, zielony ogórek, rzodkiewki, a także obfita porcja świeżych ziół. Świetne dopełnienie stanowią ugotowane na twardo jajka i świeży, posiekany szczypiorek.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 718
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 5540
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 6193
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 249
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 718
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 5540
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 6193
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 249
Składniki
Do wykonania chłodnika możesz użyć gotowanych lub surowych buraków. Jeśli preferujesz gotowane warzywa, ugotuj je w mundurkach i wystudź. Obierz buraczki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Rzodkiewki i ogórki zielone także zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
Połącz wszystkie płynne składniki: kwaśną śmietanę (możesz ją lekko ubić), śmietanę lub jogurt, kefir, sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wlej płynną mieszankę do buraczków i wymieszaj, aby połączyć. W razie potrzeby posmakuj i ponownie dopraw solą, pieprzem lub octem.
Wstaw chłodnik do schłodzenia do lodówki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.