Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny i nowoczesny, delikatny i konkretny, dla ochłody i ku pokrzepieniu. His name is chłodnik. Chłodnik bengalski.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Składniki
Wszystkie warzywa starannie myjemy. Następnie myjemy je ponownie, tym razem naprawdę starannie. Liście i łodygi botwinki kroimy drobno, a młode buraczki obieramy w miejscach wyrośnięcia naci i korzonka, następnie szorujemy (szor, szor, szor etc.) i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Zagotowujemy 1/2 litra wody z płaską łyżeczką kwasku cytrynowego, dodajemy botwinkę i buraczki, przykrywamy i pozwalamy pyrczeć na wolnym ogniu. Koperek i szczypiorek kroimy jak najdrobniej. Ogórkom ucinamy koniuszki (ała!), ale ich nie obieramy. Trzemy na grubej tarce. Rzodkiewki trzemy na drobnej. Czosnek rozgniatamy w prasce (prask-prask). Wszystkie rozdrobnione warzywa posypujemy szczyptą soli i pozwalamy im puścić sok. Zdejmujemy bazę z ognia i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy maślanką. Zostawiamy na noc w lodówce. Rano dosmaczamy solą i pieprzem wedle uznania. Podajemy z pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo.
Wujek dobra rada… Gotowanie buraków, czerwonych owoców itp. w zakwaszonej wodzie chroni ich kolor przed zblaknięciem.