Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik koperkowy to smak lata podany w miseczce, lekki, orzeźwiający, a jednocześnie aromatyczny i zaskakujący swoją prostotą. To danie, które idealnie nadaje się na gorące dni, kiedy szukasz czegoś, co przyniesie ukojenie, a jednocześnie dobrze nasyci. W tradycyjnej polskiej kuchni chłodniki cieszą się wielką popularnością, a wariacja koperkowa to prawdziwie pyszna, sezonowa wariancja tej zupy. Jej wyrazisty smak jest dodatkowo podkreślony przez natkę pietruszki oraz odrobinę soku z cytryny. Ważnym składnikiem dania są odświeżające ogórki i rzodkiewki, które nadają delikatnej ostrości. Składniki są przyjemnie chrupiące. Dani jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także uniwersalne, idealne zarówno jako przystawka, lekki lunch, czy kolacja w upalne dni.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1419
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 204
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1419
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 204
Składniki
Koperek oraz natkę pietruszki zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody. Przelej mieszaninę do garnka lub miski.
Ogórki i rzodkiewki drobno posiekaj. Dodaj je do mieszaniny koperkowej.
Dołóż wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.
Chłodnik koperkowy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Przechowuj danie pod przykryciem i zużyj w ciągu 2-3 dni, mieszając przed podaniem.