Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik koperkowy to smak lata podany w miseczce, lekki, orzeźwiający, a jednocześnie aromatyczny i zaskakujący swoją prostotą. To danie, które idealnie nadaje się na gorące dni, kiedy szukasz czegoś, co przyniesie ukojenie, a jednocześnie dobrze nasyci. W tradycyjnej polskiej kuchni chłodniki cieszą się wielką popularnością, a wariacja koperkowa to prawdziwie pyszna, sezonowa wariancja tej zupy. Jej wyrazisty smak jest dodatkowo podkreślony przez natkę pietruszki oraz odrobinę soku z cytryny. Ważnym składnikiem dania są odświeżające ogórki i rzodkiewki, które nadają delikatnej ostrości. Składniki są przyjemnie chrupiące. Dani jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także uniwersalne, idealne zarówno jako przystawka, lekki lunch, czy kolacja w upalne dni.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 861
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8290
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13127
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 456
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2278
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 861
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8290
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13127
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 456
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2278
Składniki
Koperek oraz natkę pietruszki zmiksuj w blenderze z dodatkiem wody. Przelej mieszaninę do garnka lub miski.
Ogórki i rzodkiewki drobno posiekaj. Dodaj je do mieszaniny koperkowej.
Dołóż wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj.
Chłodnik koperkowy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Przechowuj danie pod przykryciem i zużyj w ciągu 2-3 dni, mieszając przed podaniem.