Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik, czyli zupa podawana w temperaturze niższej niż pokojowa, to idealne danie na upalne dni. Możesz zrobić ją na bazie warzyw lub owoców. W każdym przypadku warto przygotować chłodnik na kefirze, który dodaje daniu wspaniałego smaku i wielu wartości odżywczych. Kefir jest źródłem probiotyków, które wspierają trawienie i odporność. Ponadto jest niskokaloryczny, w porównaniu z innymi produktami mlecznymi zawiera niewiele laktozy, ma właściwości przeciwzapalne, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5092
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 179
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5092
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 179
Składniki
Umyj i posiekaj liście botwiny. Korzenie (młode buraki) obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Pokrojone warzywa zalej w garnku niewielką ilością wrzątku (około 200 ml). Dodaj trochę soli. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Ostudź.
Obierz ogórek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posiekaj drobno czosnek, szczypiorek i koperek. Dodaj do botwiny.
Połącz warzywa (wraz z wywarem) z kefirem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Schłodź chłodnik w lodówce.
Ugotuj jajka na twardo. Pokrój na ćwiartki. Dodawaj do każdej porcji chłodnika tuż po nałożeniu na talerze.