Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jeść latem (choć nie tylko)? Posiłki, które przynoszą orzeźwienie i nawadniają. Świetną propozycją jest chłodnik paprykowy, dodatkowo bogaty w witaminy, antyoksydanty i minerały. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Podaj go z podsmażonym lub podpieczonym bakłażanem i świeżą bazylią.
Blender kielichowy lub ręczny
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 64
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 841
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 64
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 841
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Składniki
Na początku przyrządzania chłodnika paprykowego, obierz cebulę i poszatkuj ją w drobną kostkę. Przełóż na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą i zeszklij na złoty kolor.
Umyj papryki i oczyść dokładnie z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do zarumienionej cebuli. Przemieszaj i smaż.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do warzyw na patelni. Smaż ok. dwóch minut, mieszając od czasu do czasu, żeby czosnek się nie przypalił.
Warzywa na chłodnik paprykowy zalej bulionem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw z palnika do całkowitego wystygnięcia.
Gdy składniki na patelni będą już zimne, przenieś je do kielicha blendera i dodaj do nich jeszcze jogurt grecki. Zmiksuj wszystko na aksamitny krem.
Przelej do garnka i dopraw solą oraz pieprzem według uznania. Chłodnik paprykowy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodził. Podaj z plastrami podsmażonego/grillowanego/upieczonego bakłażana i świeżą bazylią.