Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jeść latem (choć nie tylko)? Posiłki, które przynoszą orzeźwienie i nawadniają. Świetną propozycją jest chłodnik paprykowy, dodatkowo bogaty w witaminy, antyoksydanty i minerały. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Podaj go z podsmażonym lub podpieczonym bakłażanem i świeżą bazylią.
Blender kielichowy lub ręczny
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1273
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 265
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2267
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1273
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 265
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2267
Składniki
Na początku przyrządzania chłodnika paprykowego, obierz cebulę i poszatkuj ją w drobną kostkę. Przełóż na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą i zeszklij na złoty kolor.
Umyj papryki i oczyść dokładnie z gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę i dodaj na patelnię do zarumienionej cebuli. Przemieszaj i smaż.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do warzyw na patelni. Smaż ok. dwóch minut, mieszając od czasu do czasu, żeby czosnek się nie przypalił.
Warzywa na chłodnik paprykowy zalej bulionem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw z palnika do całkowitego wystygnięcia.
Gdy składniki na patelni będą już zimne, przenieś je do kielicha blendera i dodaj do nich jeszcze jogurt grecki. Zmiksuj wszystko na aksamitny krem.
Przelej do garnka i dopraw solą oraz pieprzem według uznania. Chłodnik paprykowy wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodził. Podaj z plastrami podsmażonego/grillowanego/upieczonego bakłażana i świeżą bazylią.