Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimny chłodnik Wileński jest idealną zupą na upalne dni, lubiana nie tylko w Wilnie ale w całej Litwie. Jest to zupa ugotowana na wywarze z młodej botwinki z dodatkiem szczypioru, rzodkiewki, świeżego ogórka. dużej ilości kopru, szczypioru i jajka. Zupę taką podaje się zimną, z ugotowanymi młodymi ziemniakami, mogą być okraszone skwarkami, lub posypane koprem.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11328
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4029
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 331
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11328
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4029
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 331
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Ja użyłam botwinki z małymi buraczkami, dokładnie myjemy listki z łodyżkami botwinki. Buraczki obieramy i razem z botwinką kroimy w drobną kostkę.
Do garnczka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pokrojoną z buraczkami botwinkę i gotujemy, solimy i doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty do smaku. Gotujemy do miękkości buraczków. Ugotowany wywar studzimy.
W między czasie kroimy drobniutko koper i szczypior. Rzodkiewki i obrane ogórki kroimy w większą kostkę. Jajka możemy również pokroić w większą kostkę lub w ćwiartki.
Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do zimnego wywaru z botwinki.
Dodajemy jogurt pomieszany ze śmietaną, mieszamy całą zawartość i wstawiamy do lodówki.
W między czasie gotujemy młode ziemniaki.
Smażymy skwarki z cebulą do okraszenia ziemniaków.
Zimny chłodnik podajemy w talerzu lub salaterce a obok oddzielnie, ziemniaki młode okraszone skwarkami lub posypane koprem.
Smacznego!!!