Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimny chłodnik Wileński jest idealną zupą na upalne dni, lubiana nie tylko w Wilnie ale w całej Litwie. Jest to zupa ugotowana na wywarze z młodej botwinki z dodatkiem szczypioru, rzodkiewki, świeżego ogórka. dużej ilości kopru, szczypioru i jajka. Zupę taką podaje się zimną, z ugotowanymi młodymi ziemniakami, mogą być okraszone skwarkami, lub posypane koprem.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 295
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 434
Składniki
Ja użyłam botwinki z małymi buraczkami, dokładnie myjemy listki z łodyżkami botwinki. Buraczki obieramy i razem z botwinką kroimy w drobną kostkę.
Do garnczka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy pokrojoną z buraczkami botwinkę i gotujemy, solimy i doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty do smaku. Gotujemy do miękkości buraczków. Ugotowany wywar studzimy.
W między czasie kroimy drobniutko koper i szczypior. Rzodkiewki i obrane ogórki kroimy w większą kostkę. Jajka możemy również pokroić w większą kostkę lub w ćwiartki.
Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do zimnego wywaru z botwinki.
Dodajemy jogurt pomieszany ze śmietaną, mieszamy całą zawartość i wstawiamy do lodówki.
W między czasie gotujemy młode ziemniaki.
Smażymy skwarki z cebulą do okraszenia ziemniaków.
Zimny chłodnik podajemy w talerzu lub salaterce a obok oddzielnie, ziemniaki młode okraszone skwarkami lub posypane koprem.
Smacznego!!!