Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik z botwinki to idealne danie wiosenno-letnie. Najlepiej smakuje wraz z rzodkiewką i świeżym ogórkiem. Podawaj go na zimno.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1443
Składniki
Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na części. Buraczki obierz i posiekaj na plasterki. Łodygi i liście także pokrój na drobniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę albo bulion warzywny. Dodaj buraczki i zacznij gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodaj łodygi i liście. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdejmij zupę z ognia.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Umyj rzodkiewki i pokrój je w plasterki. Ogórki także obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno świeży szczypiorek i koperek. Wymieszaj w misce śmietanę i kefir (lub maślankę czy też jogurt naturalny). Dodaj do mieszanki rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek.
Teraz połącz obydwie części i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w ósemki. Ułóż je na talerzu i zalej je chłodnikiem. Opcjonalnie posyp całość grzankami.