Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z ogórka z orzechami

Chłodnik z ogórka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 2678

Dodano:

Odsłon: 1015

Chłodnik to najlepsze danie na upały gdy nie chce się jeść ciężkich, ciepłych dań. Ten jest na bazie jogurtu, z dodatkiem ogórka i szczypiorku, z dodatkiem orzechów włoskich.

Składniki

  • 4 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 młode cebulki razem ze szczypiorem,
  • 1 litr jogurtu (można użyć też kefir lub pół na pół)
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki oliwy,
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • pół pęczka posiekanego koperku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, kroimy w kostkę.
    Cebulki kroimy w pół talarki, szczypiorek siekamy.
    Czosnek miażdżymy lub siekamy w drobną kosteczkę. Jeżeli używacie tylko jogurtu to należy go wymieszać z połową szklanki wody i oliwą ( jeżeli kefir lub pół na pół nie dodawać już wody).
    Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów.
    Schładzamy minimum godzinę w lodówce.

    Orzechy prażymy na suchej patelni i posypujemy chłodnik przed podaniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń