Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd jednak zaczęłam odkrywać nowe smaki, miłością nie mniejszą obdarzyłam ciecierzycę po bretońsku. Czy jak kto woli cieciorkę. O właściwościach zdrowotnych cieciorki nie będę się rozpisywać, bo kto chce łatwo poszuka. Nadmienię tylko, że jest uważana za afrodyzjak a walentynki już niedługo :)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3460
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3460
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 355
Składniki
Cieciorkę przepłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i zostawiam do namoczenia co najmniej na 6 godzin, ale można też na całą noc. Po namoczeniu wylewam wodę z sodą. Znów zalewam wodą i przepłukuję. Wodę odlewam. Zalewam wodą po raz trzeci tak aby przykryła cieciorkę i gotuję z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości. Taki sposób gotowania zapewnia, że po cieciorce nie będzie wzdęć
Jak cieciorka jest już miękka wlewam passatę pomidorową, dodaję czosnek, podsmażoną na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i resztę przypraw. Można też dodać pokrojone w talarki i posmażone na odrobinie oleju parówki ale nie jest to konieczne.
Całość gotuję ok. 15-20 minut aby smaki dobrze przeszły. Na końcu można jeszcze doprawić wedle gustu. Zajadać z pysznym chlebem.