Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie od zawsze wzbudzające kontrowersje. Albo się ją kocha, albo nienawidzi;)
Skrzydełka, szyjkę i podroby gotujemy wraz z włoszczyzną tak jak na tradycyjny rosół. Gdy mięsko jest już miękkie, wyciągamy je z rosołu razem z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i potem obieramy z mięsa, a warzywa kroimy w mniejsze kawałki.
Odcedzony z mięsa i warzyw rosół podgrzewamy i dolewamy do niego krew. Krew wcześniej najlepiej zahartować wlewając do niej trochę ciepłego rosołu, wtedy mamy pewność, że się nie zważy. Zahartowaną krew wlewamy do rosołu i energicznie mieszamy. Można zagęścić 2 łyżkami mąki, ale nie jest to konieczne.
Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Ja dodaję odrobinę sosu sojowego, cukier i ocet. Musicie to zrobić "na oko", tak aby zupa była słodko-kwaśna. Uważajcie na ocet. Myślę, że na duży garnek 4 łyżki octu to max. Potem dosładzajcie wg uznania. Na koniec wrzucić trochę majeranku.
Gdy zupa osiągnie już smak idealny, dodajemy wyjęte wcześniej warzywa i pokrojone mięsko. Podawać koniecznie z lanymi kluseczkami.
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243832
Być może dla wielu z Was będzie to kontrowersyjne połączenie. Gwarantujemy je...
Odsłon: 113365
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4672
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 565
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 46
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 85
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w...
Odsłon: 4672
Fusilli czyli świderki, choć każdy makaron w tej wersji sprawdzi się. Liczymy...
Odsłon: 565
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 46
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 85
Składniki
Skrzydełka, szyjkę i podroby gotujemy wraz z włoszczyzną tak jak na tradycyjny rosół. Gdy mięsko jest już miękkie, wyciągamy je z rosołu razem z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i potem obieramy z mięsa, a warzywa kroimy w mniejsze kawałki.
Odcedzony z mięsa i warzyw rosół podgrzewamy i dolewamy do niego krew. Krew wcześniej najlepiej zahartować wlewając do niej trochę ciepłego rosołu, wtedy mamy pewność, że się nie zważy. Zahartowaną krew wlewamy do rosołu i energicznie mieszamy. Można zagęścić 2 łyżkami mąki, ale nie jest to konieczne.
Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Ja dodaję odrobinę sosu sojowego, cukier i ocet. Musicie to zrobić "na oko", tak aby zupa była słodko-kwaśna. Uważajcie na ocet. Myślę, że na duży garnek 4 łyżki octu to max. Potem dosładzajcie wg uznania. Na koniec wrzucić trochę majeranku.
Gdy zupa osiągnie już smak idealny, dodajemy wyjęte wcześniej warzywa i pokrojone mięsko. Podawać koniecznie z lanymi kluseczkami.
Przepisy Zupy
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Lekka zupka
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 294
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 232