Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na chłodniejsze dni czeska zupa serowa nie wymaga użycia wielu składników. Jest nieco bardziej sytym odpowiednikiem śląskiej wodzianki. Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to danie będzie idealnym rozwiązaniem. W dodatku możesz je przygotować w dwóch wersjach – bardziej cebulowej i bardziej czosnkowej. Czeska zupa serowa nie tylko rozgrzewa i syci. Składniki na nią kosztują niewiele, więc z powodzeniem wpisuje się w kategorię tanich obiadów.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Składniki
Obierz i poszatkuj cebulę lub czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i zarumień na niej poszatkowane warzywa. Odstaw, będą potrzebne dopiero za chwilę
Podgrzej bulion i dodaj do niego serek topiony podzielony na części. Gotuj bulion na małym ogniu mieszając tak długo, aż serek topiony całkowicie się rozpuści. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Mieszaj całość co jakiś czas tak, aby serek nie przywierał do garnka
Do zupy dodaj zarumieniony czosnek lub cebulę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut
Dopraw zupę solą i pieprzem
Pokrój pieczywo w kostkę i zarumień na maśle tak, aby powstały chrupkie grzanki
Zupę serową podawaj z grzankami, posypaną natką pietruszki. Grzanki możesz zrobić z ciemnego lub jasnego pieczywa. Możesz również zupę posypać ziarnami słonecznika czy dyni lub podawać z groszkiem ptysiowym.