Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, rozgrzewających dań. Jednym ze sztandarowych jest zupa soczewicowa o nazwie dahl. W Indiach jest to potrawa równie popularna, jak w Polsce kotlety schabowe z ziemniakami czy pierogi. Dahl można przyrządzić na wiele sposobów, np. zastępując soczewicę nasionami innej rośliny strączkowej. Zawsze jednak jest to potrawa tak pożywna i sycąca, że z powodzeniem można potraktować ją jako jednogarnkowy obiad.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17314
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17314
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4888
Składniki
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle z kminem rzymskim. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane papryczki. Jeśli zupa ma być naprawdę pikantna, nie usuwaj gniazd nasiennych.
Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp opłukaną wcześniej soczewicę i zalej bulionem. Gotuj, aż soczewica nieco zmięknie.
Do garnka dołóż passatę pomidorową i pozostałe przyprawy. Gotuj zupę – co jakiś czas mieszając – aż zgęstnieje, a soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Przed podaniem posyp zupę posiekanymi liśćmi kolendry.