Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, rozgrzewających dań. Jednym ze sztandarowych jest zupa soczewicowa o nazwie dahl. W Indiach jest to potrawa równie popularna, jak w Polsce kotlety schabowe z ziemniakami czy pierogi. Dahl można przyrządzić na wiele sposobów, np. zastępując soczewicę nasionami innej rośliny strączkowej. Zawsze jednak jest to potrawa tak pożywna i sycąca, że z powodzeniem można potraktować ją jako jednogarnkowy obiad.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5512
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1012
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5120
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1432
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5512
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1012
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5120
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1432
Składniki
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle z kminem rzymskim. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane papryczki. Jeśli zupa ma być naprawdę pikantna, nie usuwaj gniazd nasiennych.
Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp opłukaną wcześniej soczewicę i zalej bulionem. Gotuj, aż soczewica nieco zmięknie.
Do garnka dołóż passatę pomidorową i pozostałe przyprawy. Gotuj zupę – co jakiś czas mieszając – aż zgęstnieje, a soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Przed podaniem posyp zupę posiekanymi liśćmi kolendry.