Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, rozgrzewających dań. Jednym ze sztandarowych jest zupa soczewicowa o nazwie dahl. W Indiach jest to potrawa równie popularna, jak w Polsce kotlety schabowe z ziemniakami czy pierogi. Dahl można przyrządzić na wiele sposobów, np. zastępując soczewicę nasionami innej rośliny strączkowej. Zawsze jednak jest to potrawa tak pożywna i sycąca, że z powodzeniem można potraktować ją jako jednogarnkowy obiad.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4013
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4013
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Składniki
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle z kminem rzymskim. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane papryczki. Jeśli zupa ma być naprawdę pikantna, nie usuwaj gniazd nasiennych.
Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp opłukaną wcześniej soczewicę i zalej bulionem. Gotuj, aż soczewica nieco zmięknie.
Do garnka dołóż passatę pomidorową i pozostałe przyprawy. Gotuj zupę – co jakiś czas mieszając – aż zgęstnieje, a soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe. Przed podaniem posyp zupę posiekanymi liśćmi kolendry.