Do góry

Zupy Przepis na:

Dashi miso po polsku

Dashi miso po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 10157

Dodano:

Odsłon: 1050

Japońska pasta i polskie sezonowe warzywa świetnie się sprawdzają w pysznej zupie.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pasta dashi miso to właściwie gotowa baza zupy. Zupę przygotowuję się bardzo szybko bo warzywa powinny być jędrne.
    Podgrzałam wodę dodałam pastę i ja rozpuściłam.
    Dodałam najpierw pokrojone w julienne marchewki, po 10 minutach dodałam pokrojone patisonki i boczniaki. Po 5 minutach dodałam strąki groszku i pocięte płaty nori i paseczki chili. Po dosłownie 2 minutach można wyłączać.
    Do smaku można dodać jeszcze łyżkę sosu rybnego lub ostrygowego.

    Można używać dowolnych warzyw, ja skorzystałam w darów własnego ogrodu.

    Ugotowałam też jaja przepiórcze ale zapomniałam je dodać do zdjęcia końcowego.

  2. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem. Dodałam na talerz, wlałam zupę i posypałam ją szczypiorem i pociętymi płatami nori.

    Najlepsza jest podana na świeżo.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń