Do góry

Zupy Przepis na:

Dashi miso po polsku

Dashi miso po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 706 Ocena: 14539

Dodano:

Odsłon: 1214

Japońska pasta i polskie sezonowe warzywa świetnie się sprawdzają w pysznej zupie.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dashi miso po polsku

Przygotowanie

  1. Pasta dashi miso to właściwie gotowa baza zupy. Zupę przygotowuję się bardzo szybko bo warzywa powinny być jędrne.
    Podgrzałam wodę dodałam pastę i ja rozpuściłam.
    Dodałam najpierw pokrojone w julienne marchewki, po 10 minutach dodałam pokrojone patisonki i boczniaki. Po 5 minutach dodałam strąki groszku i pocięte płaty nori i paseczki chili. Po dosłownie 2 minutach można wyłączać.
    Do smaku można dodać jeszcze łyżkę sosu rybnego lub ostrygowego.

    Można używać dowolnych warzyw, ja skorzystałam w darów własnego ogrodu.

    Ugotowałam też jaja przepiórcze ale zapomniałam je dodać do zdjęcia końcowego.

  2. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem. Dodałam na talerz, wlałam zupę i posypałam ją szczypiorem i pociętymi płatami nori.

    Najlepsza jest podana na świeżo.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń