Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ośmiorniczki baby są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają i smakują świetnie. W gęstej zupie z dynią i mlekiem kokosowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
Oczyszczenie ośmiorniczek jest bardzo proste! Ośmiorniczki rozkładamy na desce. Środkową część, pomiędzy głową a mackami wycinamy, jest niejadalna (możecie palcami wyczuć tam zgrubienie - to aparat gębowy). Główkę wywijamy na lewo i pozbywamy się z wszystkich wnętrzności. Macki obracamy. Od wewnętrznej strony w samym środku będzie widać kulkę. Wyjmujemy ją palcami. Teraz ośmiorniczki należy dokładnie umyć i przepłukać co najmniej 2 razy. Ośmiorniczki bardzo kurczą się przy gotowaniu.
Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Smażymy na maśle ok 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ośmiorniczki. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę ściętą w paski i puree z dyni. Smażymy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Teraz dolewamy mleko kokosowe, szklankę wody (lub lekkiego bulionu), doprawiamy pastą curry. Zupę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ośmiorniczki zmiękną, czyli około 30-40 minut. Doprawiamy do smaku W tym czasie przygotowujemy makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek wykładamy porcję makaronu, zupę i posypujemy szczypiorkiem.