Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13349
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4209
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43138
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 410
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 459
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13349
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4209
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43138
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 410
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 459
Składniki
Suszone krewetki można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny "morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania, ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na oleju, aż będą chrupkie. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami kolendry.