Do góry

Zupy Przepis na:

Dyniowe curry z suszonymi krewetkami

Dyniowe curry z suszonymi krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 840

Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami.

Składniki

  • Zupa:
  • Pomidory - 500g
  • Papryka - 150g
  • Mango - 100g
  • Dynia - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Woda - 400ml
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Pasta curry - 30ml (u mnie żółta)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Ryż - 200g
  • Krewetki suszone - 50g
  • Olej - 1 łyżka
  • Groszek cukrowy - 12 szt
  • Listki kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dyniowe curry z suszonymi krewetkami

Przygotowanie

  1. Suszone krewetki można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny "morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania, ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

    Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na oleju, aż będą chrupkie.

    Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją.

  2. Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń