Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami.
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 26
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20382
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 26
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20382
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Składniki
Suszone krewetki można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny "morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania, ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na oleju, aż będą chrupkie. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami kolendry.