Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i aromatyczny krem z warzyw i mango, podany z chrupiącymi mini krewetkami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 680
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 680
Składniki
Suszone krewetki można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Nie są drogie. Krewetki są dość słone, mają mocny "morski" aromat. Można podawać je od razu po wyciągnięciu z opakowania, ja proponuję przygotować je tak, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Krewetki zalewamy ciepłą wodą na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Przed samym podaniem smażymy je na oleju, aż będą chrupkie. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory, paprykę, mango, dynię, cebulę kroimy na nieduże kawałki. Czosnek przeciskamy. Wszystko razem zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem - nie musi być bardzo dokładnie. Dodajemy sos sojowy, pastę curry i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorącą zupę podajemy z ryżem, groszkiem cukrowym (surowym lub sparzonym), przed podaniem posypujemy chrupiącymi krewetkami i listkami kolendry.