Do góry

Zupy Przepis na:

Ekskluzywna zupa krem z białych warzyw

Ekskluzywna zupa krem z białych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 1670

Sezon na młode warzywa w pełni, więc nie można zapomnieć o kremie z białych warzyw. Zaprezentuję Wam jednak bardzo ekskluzywną wersję tejże zupy. Koszt jest nieco wyższy niż tradycyjnej, ale zapewniam, że zrobiła na naszych gościach niemałe wrażenie. Spróbujcie… a doznania smakowe gwarantowane.

Składniki

  • 2/3 sporego kalafiora
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 nieduży seler
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka (nie jest to białe warzywo ale tak dla pełnego smaczku…)
  • ok. 1 litr bulionu drobiowego (jeśli ktoś woli to warzywnego)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól (młynek)
  • pieprz czarny (młynek)
  • tabliczka białej czekolady
  • laska wanilii
  • pieprz cheyene
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i myjemy.

    Ziemniaki obieramy i myjemy.

    Cebulę, czosnek, pozostałe warzywa i ziemniaki kroimy w sporą kostkę.

    Rozgrzewamy w garnku masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy i podsmażamy wszystkie warzywa do miękkości.

    Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 25 minut.

  2. Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy ziarenka.

    Zupę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, i miksujemy.

    Do powstałego roztworu wrzucamy ziarenka wanilii (samą laskę też, trzeba ją jednak wyjąć przed podaniem) oraz czekoladę. Gotujemy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając.

  3. Pora na pieprz cheyene. Z wyczuciem. Trzeba dodawać po troszeczku, mieszać i próbować. Zupa ma być lekko pikantna, ale tak, żeby była wyczuwalna nutka smaku czekolady i wanilii.

    Zupę podajemy (dla chętnych) z bułeczką. Ale nie jest ona konieczna, bo krem jest bardzo esencjonalny.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń