Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na młode warzywa w pełni, więc nie można zapomnieć o kremie z białych warzyw. Zaprezentuję Wam jednak bardzo ekskluzywną wersję tejże zupy. Koszt jest nieco wyższy niż tradycyjnej, ale zapewniam, że zrobiła na naszych gościach niemałe wrażenie. Spróbujcie… a doznania smakowe gwarantowane.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2002
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17911
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1942
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2002
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17911
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1942
Składniki
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę, czosnek, pozostałe warzywa i ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Rozgrzewamy w garnku masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy i podsmażamy wszystkie warzywa do miękkości. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 25 minut.
Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy ziarenka. Zupę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, i miksujemy. Do powstałego roztworu wrzucamy ziarenka wanilii (samą laskę też, trzeba ją jednak wyjąć przed podaniem) oraz czekoladę. Gotujemy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając.
Pora na pieprz cheyene. Z wyczuciem. Trzeba dodawać po troszeczku, mieszać i próbować. Zupa ma być lekko pikantna, ale tak, żeby była wyczuwalna nutka smaku czekolady i wanilii. Zupę podajemy (dla chętnych) z bułeczką. Ale nie jest ona konieczna, bo krem jest bardzo esencjonalny. Smacznego!!!