Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na młode warzywa w pełni, więc nie można zapomnieć o kremie z białych warzyw. Zaprezentuję Wam jednak bardzo ekskluzywną wersję tejże zupy. Koszt jest nieco wyższy niż tradycyjnej, ale zapewniam, że zrobiła na naszych gościach niemałe wrażenie. Spróbujcie… a doznania smakowe gwarantowane.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 84
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 21
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 84
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 21
Składniki
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę, czosnek, pozostałe warzywa i ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Rozgrzewamy w garnku masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy i podsmażamy wszystkie warzywa do miękkości. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 25 minut.
Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy ziarenka. Zupę doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, i miksujemy. Do powstałego roztworu wrzucamy ziarenka wanilii (samą laskę też, trzeba ją jednak wyjąć przed podaniem) oraz czekoladę. Gotujemy do rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając.
Pora na pieprz cheyene. Z wyczuciem. Trzeba dodawać po troszeczku, mieszać i próbować. Zupa ma być lekko pikantna, ale tak, żeby była wyczuwalna nutka smaku czekolady i wanilii. Zupę podajemy (dla chętnych) z bułeczką. Ale nie jest ona konieczna, bo krem jest bardzo esencjonalny. Smacznego!!!