Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest naprawdę przedni - wypróbujcie koniecznie! To jest magia. Dosłownie kilka prostych składników na krzyż i nagle... Łał! Jakie to jest pyszne!!! Fakes, grecka zupa z zielonej soczewicy, zadziwia mnie za każdym razem, gdy ją ugotuję. A niby wiem, czego się spodziewać...
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 191
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 191
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć.
Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając.
Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut.
Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans.
Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z kilku bardzo prostych składników powstaje coś tak doskonałego!
Fakes możesz podać z kromką chleba lub świeżą bułką, choć i bez nich jest to bardzo sycące danie. Jednak przy pomocy pieczywa zdołasz wytrzeć talerz lub miskę do czysta i nie zmarnujesz ani kropli pysznego płynu. Jeśli do gotowania użyjesz mniej wody, wówczas powstanie bezmięsny gulasz – to opcja dobra dla tych, którzy nie przepadają za zupami. Ale i z pełną porcją wody fakes jest gęstą potrawą, która ma piękny kolor i wspaniały, harmonijny smak.