Do góry

Zupy Przepis na:

Fakes – najlepsza zupa z zielonej soczewicy

Fakes – najlepsza zupa z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3498

Dodano:

Odsłon: 18531

Przepis jest naprawdę przedni - wypróbujcie koniecznie! To jest magia. Dosłownie kilka prostych składników na krzyż i nagle... Łał! Jakie to jest pyszne!!! Fakes, grecka zupa z zielonej soczewicy, zadziwia mnie za każdym razem, gdy ją ugotuję. A niby wiem, czego się spodziewać...

Składniki

  • 250 g zielonej soczewicy (suchej!)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu)
  • sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć.

  2. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając.

  3. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut.

  4. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans.

  5. Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku.

    Zawsze zachwyca mnie fakt, że z kilku bardzo prostych składników powstaje coś tak doskonałego!

  6. Fakes możesz podać z kromką chleba lub świeżą bułką, choć i bez nich jest to bardzo sycące danie. Jednak przy pomocy pieczywa zdołasz wytrzeć talerz lub miskę do czysta i nie zmarnujesz ani kropli pysznego płynu. Jeśli do gotowania użyjesz mniej wody, wówczas powstanie bezmięsny gulasz – to opcja dobra dla tych, którzy nie przepadają za zupami. Ale i z pełną porcją wody fakes jest gęstą potrawą, która ma piękny kolor i wspaniały, harmonijny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nonka 09 lipca 2018 Zupka godna polecenia ,przepis poszedł dalej kobietki w pracy zachwycone.Dziękuję.Ps.ja dodałam fileta z kurczaka:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń