Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3616

Dodano:

Odsłon: 11633

Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru lub passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru. Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc zaczynajmy!

Składniki

  • 400g suchej fasoli 'Piękny Jaś'
  • 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
  • 400g dobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500ml passaty pomidorowej
  • ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang.
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Przygotowanie

  1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą (około 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.

  2. Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, ziele ang. i liść laurowy - gotujemy pod przykryciem około 1i1/2 godziny.

  3. W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i dodajemy go do fasoli.

    Następnie na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut.

    Do kiełbasy dodajemy czosnek, majeranek, pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki.

    Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.

  4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 stycznia 2018 Fajny przepis. Tylko wytłumacz mi czym różni się przecier pomidorowy od passaty ? Niczym. No chyba, że jest to kupione w sklepie, ale niestety nie znam tego smaku (i szkoda mi pieniędzy). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 stycznia 2018 Nic nie zastąpi smaku domowej fasolki po bretońsku :) Nie ważne, że nie ma nic wspólnego z Bretanią, ale jest pyszna, sycąca i nigdy nie obejdzie się bez dokładki :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń