Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ma wiele wartości odżywczych i wpływa na dobry nastrój :) może być daniem głównym, bo jest to pyszna, sycąca zupa krem, tania jak barszcz:) przepis na 3 osoby :)
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 20
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 20
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 143
Składniki
Groszek myję, zalewam letnią wodą, przymykam wieczko słoika (nie zakręcam, nie zamykam klipsem) ...i zapominam. Ups... po godzinie widzę, że zwiększa objętość więc przepłukuję go na sicie i wkładam do garnka, w którym będę gotować (2,5 l). Nalewam sporo wody ...i teraz naprawdę zapominam, na noc albo na całą dobę.
Wylewam wodę, w której groszek się moczył, płuczę kilkakrotnie nalewając świeżą wodę, mieszając i odlewając z garnka. Zalewam groszek wodą, do 3/4 pojemności garnka i gotuję. W międzyczasie myję, obieram, kroję na mniejsze kawałki warzywa. Cebuli nie kroję, tylko odkrawam czapeczkę i pod koniec gotowania ją wyławiam i wyrzucam. Warzywa dodaję w niewielkiej ilości, ma dominować smak groszku :) Gotuję 45 minut.
Pod koniec gotowania dodaję przyprawy. Sól? A po co? Żeby wszystko popsuła ? :) Blenduję, posypuję szczypta czegokolwiek (chili, ziołami, koperkiem, natką pietruszki) ooooooooo, jakie dobre, ooo od razu pakuję do Słoika do pracy na następny dzień :)