Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fitka inaczej nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2586
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20071
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 554
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 675
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7099
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2586
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20071
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 554
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 675
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7099
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła.Następnie wlewamy do zupy taką ilość zasmażki aż zupa stanie się lekko gęsta,doprawiamy solą i pieprzem czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.Podajemy gorącą z pokrojoną natką pietruszki i kromką razowego chleba.Pycha!!!!