Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fitka inaczej nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41040
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 432
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 225
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9335
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41040
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 432
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 225
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9335
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła.Następnie wlewamy do zupy taką ilość zasmażki aż zupa stanie się lekko gęsta,doprawiamy solą i pieprzem czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.Podajemy gorącą z pokrojoną natką pietruszki i kromką razowego chleba.Pycha!!!!